Prilagodba djeteta na jaslice i vrtić

Zašto je potrebna postepena prilagodba djeteta na vrtić/jaslice?


Glavni cilj prilagodbe je uspostavljanje prisne socio-emocionalne veze i podržavajuće komunikacije između djeteta i odgajatelja.

Za većinu djece vrtić predstavlja prvo odvajanje od roditelja, nepoznat prostor u kojem ga roditelj ostavlja nepoznatim ljudima. Dijete intuitivno osjeća da njegov život ovisi o prisutnosti roditelja pa spoznaja da roditelja nema u blizini može izazvati vrlo intenzivan osjećaj straha, za vlastitu ali i sigurnost djetetu najvažnijih osoba – roditelja. Svakodnevnim dolaskom u vrtić dijete će naučiti slijed radnji (dolazak u vrtić – odlazak roditelja – boravak u grupi – povratak roditelja i odlazak kući) – odnosno ritam dana. Na toj osnovi dijete gradi povjerenje u roditelja, ali i odgajatelja, odnosno stječe sigurnost u roditelja koji će doći po njega i odvesti ga iz vrtića u sigurno okružje doma, a za vrijeme boravka u vrtiću odgajatelj će se brinuti za njega. Dakle, za većinu djece polazak u vrtić predstavlja stres, koji se manifestira kroz niz emocionalnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija.

Uspostavljanje adekvatnog odnosa odgojitelj – dijete i roditelj ostaje jedna od najvažnijih zadaća tokom perioda prilagodbe s obzirom da odgajatelj djetetu postaje vrlo važna osoba koja će se brinuti o njemu dok roditelji nisu u blizini.

 

Posebnosti u procesu prilagodbe

Dugotrajniju prilagodbu će imati

 • Mlađa djeca (zbog straha od odvajanja)
 • Zahtjevniji temperament djeteta/izrazito povučeno dijete (teža prilagodba na novu okolinu i drukčija pravila)
 • Pretjerano zaštićivana djeca (zbog nemogućnosti da djeca i dalje imaju isti obim pažnje kao i prije)

Moguća je i zakašnjela reakcija na prilagodbu jer dijete na početku pretpostavlja da je odlazak u vrtić/jaslice nešto izvanredno, a kad se uvjeri da tome nije tako, već da je odlazak u vrtić njegova svakodnevnica, tada nastaje protest.
 

Savjeti za kvalitetniju prilagodbu

 • Pripremite dijete za boravak u vrtiću (pričati o igračkama, prijateljima, zajedničkoj igri i sl.)
 • Uputno je da prvih dana dijete u vrtiću boravi kraće a prilagodba treba biti postupna (najčešće sat vremena prvog dana, potom 2-3 sata drugog dana, itd., za dijete jasličke dobi, prilagodba treba ići i sporije od toga)
 • Dopušteno je da roditelji prvih dana prilagodbe djeteta borave u prostoru odgojne skupine, no treba imati na umu da s djetetom roditelji borave što kraće(dok se dijete ne “zaigra” i uspostavi pozitivne kontakte s drugom djecom)
 • Važno je omogućiti djetetu da ponese svoju omiljenu igračku ili predmet (prijelazni objekt) koji će mu omogućiti da dio sigurnost doma osjeti i u novoj okolini
 • Razvijte ritual opraštanja u vrtiću (poljubac, zagrljaj, pa-pa) i potrudite se da opraštanje ne traje unedogled (time djetetu šaljete poruku da niste sigurni želite li ga ostaviti u vrtiću što nije dobro za stvaranje povjerenja između obitelji i vrtića)
 • Djetetu objasnite koliko vas neće biti i što dijete može očekivati u međuvremenu u terminima koje dijete razumije (npr. ako vas neće biti jedno kratko vrijeme recite – «Idem u dućan, ti ćeš ostati ovdje i poigrati s e s autićima. Teta će se brinuti za tebe, a ja ću se brzo vratiti pa te vodim kući.»)
 • Djetetu nikada ne govorite da ćete ga za kaznu ostaviti u vrtiću ili da se po njega nećete vratiti (niti u šali)
 • Imajte razumijevanja ako dijete pokazuje tugu, ljutnju, bijes ili se povuče u sebe, te reakcije su normalna pojava i prolazne su. Ni odraslima ismijavanje tuge nije nešto što im pomaže nositi se s njom.
 • Budite iskreni prema djetetu. Nemojte mu govoriti da ćete se odmah vratiti, ako vas neće biti satima. Dijete se u tom slučaju neće moći opustiti i zaigrati jer će cijelo vrijeme iščekivati vaš dolazak.
 • Ne zaboravite da ste djetetu najvažniji model ponašanja upravo vi. Ako vas dijete vidi da ljubazno razgovarate s odgajateljem, da sa zanimanjem čitate obavijesti/savjete u kutku za roditelje i da ste općenito opušteni u prostorima vrtića, tada će se i ono ponašati opuštenije i period prilagodbe će biti kraći i bezbolniji
 • Prvih nekoliko tjedana boravka u jaslicama/vrtiću boravak u vrtiću uvijek završite sa zajedničkom igrom djeteta i vas u nekom prostoru u vrtiću (sobi, hodniku, dvorištu i sl.)

 

 

Važno je:

 • Obavezno ispuniti obećanja data djetetu (nikako se potajno iskradati od djeteta)
 • Imati kvalitetnu i otvorenu komunikaciju s odgajateljem i djetetom
 • Imati povjerenja u vrtić i djelatnike da mogu ispuniti potrebe vašeg djeteta
 • Imati povjerenja u mogućnosti vlastitog djeteta po pitanju odvajanja i nošenja sa stresom
 • Biti svjestan da je ritam i brzina prilagodbe različita za svako pojedino dijete te se naoružati strpljenjem

 


Ispiši stranicu