Obavijest o popisu djece prema skupinama


KAKO PRUŽITI PODRŠKU DJETETU KOD POVRATKA U VRTIĆ

Povratak u vrtić za neku djecu predstavlja veselje i radost, a neka djeca mogu reagirati tugom, ljutnjom i odbijanjem. Važno je da uvažimo njihove osjećaje te ih pripremimo ih za ponovni boravak u vrtiću.

Neka djeca će u novoj pedagoškoj godini boraviti u drugoj sobi dnevnog boravka ili s drugim odgojiteljima te je moguće da će u početku iskazivati nezadovoljstvo. Važno je da zajedničkim snagama pripremimo djecu na nove okolnosti kako bi se u vrtiću osjećaji sigurno, radosno i zadovoljno. Odgojitelji i stručni tim vrtića trudit će se stvoriti sigurno i poticajno okruženje u kojemu će se djeca osjećati ugodno i veselo. U nastavku je navedeno nekoliko prijedloga što Vi kao roditelj možete napraviti kako biste pripremili dijete na povratak u vrtić:
  1. razgovarajte s djetetom o povratku u vrtić
  2. objasnite djetetu gdje će boraviti u vrtiću, tko će od prijatelja biti s njim u skupini, s kojim odgojiteljima će biti (ako se već susreo s njima, pokušajte ga podsjetiti)
  3. uvažite njihove osjećaje vezane uz povratak u vrtić (i ugodne i neugodne)
  4. razgovarajte o tome čemu se veseli i čega se plaši kod povratka u vrtić te što bi mogao poduzeti da se osjeća bolje
  5. razgovarajte što će sve raditi u vrtiću, primjerice upoznati nove prijatelje, crtati, igrati se, slagati kockice, čitati slikovnice i slično
  6. uključite dijete u pripremu za vrtić (npr. kupovina bočice, papuča, priprema ruksaka..)
Neka djeca će se brže prilagoditi novim uvjetima i okolnostima rada, a nekoj djeci možda će biti potrebno više vremena. Za roditelje novoupisane djece predlažemo da pročitate savjete vezane uz prilagodbu djece na vrtić koji se nalaze na web stranici dječjeg vrtića u rubrici „Za roditelje“. Sve ostale informacije vezane uz sami proces prilagodbe saznat ćete od Vaših odgojitelja.

Veselimo se novoj pedagoškoj godini i vjerujemo da ćemo zajedničkom suradnjom pomoći djeci da lakše prebrode ove promjene te im osigurati pozitivno okruženje za rast i razvoj!

Srdačan pozdrav,
Dječji vrtić Kolibri

Ispiši stranicu