Sportski program

Sportska skupina formirana je 2009. god. Treninzi ( ili , kako ih volimo zvati „vježbanje“ ) odvijaju se do 4puta tjedno u vremenskom trajanju od 45 min., u dvorani, na terasi i dvorištu dječjeg vrtića. Program provode odgajateljice: Ljiljana Leko,Vlasta Drinčić, Dubravka Bašnec, Tomislava Matošin i Antonija

Turčić sa završenom edukacijom sportsko- razvojnog centra u dječjem vrtiću „Vjeverica“, uz suradnju s trenerom prof. kineziologije Miroslav Klarica. Sportski treninzi provode se u prostoru dvorane gdje se osobita pozornost pridaje sigurnosti djece. Osim u dvorani treninzi se provode i na vanjski terenima oko vrtića. Rad sportske skupine aktivno prate i stručni suradnici ustanove.

Program je verificiran od strane Ministarstva prosvjete i športa.

Cilj programa nam je doprinositi razvoju zdravog, tjelesno- aktivnog i skladno razvijenog djeteta koje će usvojiti i razvijati motoričke vještine.

Opće zadaće programa su

  • poticanje razvoja svih mišićnih skupina i usavršavanje svih oblika kretanja,
  • razvijanje djetetove spoznaje o vlastitim mogućnostima, doprinositi samopouzdanju, sigurnosti i pozitivnoj slici o sebi.
  • Podržavati optimistični doživljaj života i povjerenja u okolinu
  • Obogaćivanje djetetove spoznaje o sportu i njegovoj važnosti za ljudsko zdravlje ( npr. kontrolirati tjelesnu težinu, ispraviti deformitete kičme i kralježnice…).
  • Usvajanje navika važnih za očuvanje vlastitog i tuđeg zdravlja i života.
  • Održavanje psiho-fizičke ravnoteže djeteta, smanjivanje koflikata i napetosti.


U primarnom programu intenzivnije se realiziraju sadržaji vezani uz zdrave stilove života, zdravu prehranu, održivi razvoj, aktivnosti koje su potiču razvoj samostalnosti, pozitivne slike o sebi i o svojim sposobnostima. Neki od sadržaja sportskog programa uključuju kretnje, ravnotežu, spretnost, preciznost u prirodnim oblicima kretanja,vježbe oblikovanja s pomagalima i bez njih, pokretne igre s pjevanjem, socijalne i govorne igre, poligoni, elementarne igre, životno praktične i radne aktivnosti (oblačenje, svlačenje, obuvanje, izuvanje…).

Kroz program dijete ima priliku upoznati se s elementima raznih sportova: košarka, rukomet, odbojka, atletika, nogomet, tenis, klizanje, hokej, ritmika.

Bitna odrednica programa je njegova integracija u redoviti program skupine, te se stoga velika pozornost pridaje povezanosti sportskog i primarnog programa.

Na prvom mjestu je zdravlje, te u suradnji sa dravstvenom voditeljicom na početku provođenja programa utvrđuje se inicijalno zdravstveno stanje svakog djeteta i njegove specifične zdravstvene potrebe. Provode se tri mjerenja tjelesne visine i težine tijekom pedagoške godine.

Ponosni smo na dobru suradnju s našim roditeljima, a ona se najbolje ostvaruje upravo kad roditelj direktno stupi u sam boravak djeteta u skupini čiji smo sastavni dio i mi. Uz važnost sudjelovanja, aktivnog i direktnog, gdje dijete uočava pozitivan stav roditelja prema vježbanju, što je od iznimne važnosti za motiviranje djeteta u samoj aktivnosti važna je i činjenica da se ovdje roditelj upoznaje s izuzetnim mogućnostima i sposobnostima djeteta predškolske dobi.


Ispiši stranicu